Indian polity 05

26 June 2015

Descriptive Questions

1) Do you think the Union Cabinet and the Prime Minister’s Office are evolving into more powerful offices than the Parliament? Critically comment. (200 Words)

General

  1. 1. Question

    With reference to the appointment of the Prime Minister in India, consider the following statements:

    1. As per the Constitutional provision, the President should appoint the leader of the largest party or coalition in the Lok Sabha as the Prime Minister
    2. A 24 year old can become the Prime Minister of India as specific age is not mentioned in the Constitution to hold this office

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

    Statement – 1: There is no such ‘Constitutional’ provision. It is by convention.

    Eligibility Criteria to become Prime Minister of India
    To be eligible for the position of the Prime Minister of India, a person should:

    • Be a citizen of India.
    • Be a member of either the Lok Sabha or the Rajya Sabha.
    • Complete 25 years of age if he is a member of the Lok Sabha or 30 years if he is a member of the Rajya Sabha.

    http://www.thehindu.com/todays-paper/tp-opinion/how-is-a-prime-minister-appointed-when-there-is-a-hung-parliament/article280426.ece

  2. 2. Question

    Consider the following statements:

    1. The constitution of India doesn’t require that a person must prove his majority in Lok Sabha before he/she is appointed as the Prime Minister
    2. A person who is not a member of either House of parliament can be appointed as Prime Minister

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

  3. 3. Question

    Which of the following Prime Ministers of India was not a member of Rajya Sabha when he/she was first appointed as the Prime Minister?

    • a) Indira Gandhi
    • b) H.D.Deve Gowda
    • c) Manmohan Singh
    • d) Lal Bahadur Shastri
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

  4. 4. Question

    Consider the following statements:

    1. The term of the Prime Minister is not fixed and he holds office during the pleasure of the majority support in Lok Sabha
    2. The remuneration of the Prime Minister is decided by the Parliament

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • b) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

    Though it is said that he holds the office during the pleasure of Parliaent, it is also true that he holds office as long as he enjoys majority support in Lok Sabha.

  5. 5. Question

    Consider the following statements:

    1. If the Prime Minister resigns, a senior member of the council of ministers by convention assumes the office of the Prime Minister
    2. Death of an incumbent Prime Minister automatically dissolves the council of ministers

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: b)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

    During both cases of resignation or death, council of ministers gets dissolved.

  6. 6. Question

    Consider the following statements:

    1. The Prime Minister of India is the chairman of the Inter-State Council
    2. The Comptroller and Auditor-General of India is appointed by the President of India following a recommendation by the Prime Minister

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

  7. 7. Question

    Which of the following personalities became Prime Ministers after being Chief Ministers of their respective states?

    1. D.Deve Gowda
    2. P Singh
    3. Chandrashekhar
    4. Narendra Modi
    5. V.Narasimha Rao

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1,2,3 and 4 Only
    • b) 1,2,4 and 5 Only
    • c) 2,3,4 and 5 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: b)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

  8. 8. Question

    Consider the following statements:

    1. A minister who is not a member of either Houses of the Parliament for any period of six consecutive months shall cease to be a minister
    2. The advice tendered by Ministers to the President shall not be inquired into in any court

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 20

  9. 9. Question

    The Ministers of the Union government shall hold office during the pleasure of the

    • a) Parliament
    • b) Lok Sabha
    • c) President
    • d) Prime Minister
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 21

  10. 10. Question

    Consider the following statements:

    1. Parliamentary Affairs minister, even when he is a Member of Lok Sabha, he can participate in the proceedings of Rajya Sabha and vote there as and when required
    2. After the dissolution of Lok Sabha, the council of ministers ceases to exist

    Which of the above statements is/are INCORRECT?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 21

  11. 11. Question

    When the Lok Sabha passes a no-confidence motion against the council of ministers

    • a) All the ministers have to resign
    • b) Ministers from Rajya Sabha will not resign
    • c) The Prime Minister will not resign
    • d) Both a and b
    Incorrect
    Solution: a)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 21

  12. 12. Question

    After passing of no-confidence motion in Lok Sabha, the council of ministers can advise the President to dissolve Lok Sabha. In this scenario,

    • a) The President may choose to ignore this advice
    • b) The President must dissolve as advised
    • c) The President should call for fresh elections
    • d) None of the above
    Incorrect
    Solution: a)

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 21

  13. 13. Question

    Which of the following cabinet committees doesn’t find mention in the Constitution of India?

    1. Appointments Committee
    2. Parliamentary Affairs Committee
    3. Economic Affairs Committee

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 3 Only
    • c) 1 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d)

    All committees are extra-constitutional and they are not mentioned in the Constitution.

    Laxmikanth, Indian Polity, Chapter – 21

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s