Indian Polity 04

        Descriptive Questions

Please CLICK on the Questions to Answer Them

1) What are the provisions for the reservations for the socially disadvantaged groups as per the 73rd amendment? Explain how these provisions have changed the profile of the leadership at the village level. (200 Words) 

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 8

2) What were the main differences between the local governments before 73rd amendment and after that amendment? Examine. (200 Words)

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapters 8

3) Many amendments to the Constitution of India have been made due to different interpretations upheld by the Judiciary and the Parliament. Explain with examples.(200 Words)

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapters 9

4) Explain the reason for requiring special majority for amending the Constitution. (150 Words)

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapters 9

5) One of the limitations of the Constitution of India is that it does not adequately attend to gender justice. What evidence can you give to substantiate this charge? If you were writing the Constitution today, what provisions would you recommend for remedying this limitation? (200 Words)

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapters 9

  1. 1. Question

    Consider the following statements:

    1. For every amendment bill under the Article 368, special majority is required in both the houses of the Parliament
    2. There is a provision for both Houses of the Parliament to pass the amendment bill through a joint session

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: a)

    NCERT Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 9

    There is no provision for joint session.

  2. 2. Question

    With reference to the beginning of local self-government in India, consider the following statements:

    1. Montagu – Chelmsford reforms under the proposed scheme of dyarchy, made local self-government a ‘transferred subject’
    2. When the Constitution was prepared, the subject of local government was assigned to the Concurrent list

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
  3. 3. Question

    Consider the following statements:

    1. K.Thungon Committee, along with L.N.Singhvi committee recommended constitutional recognition for the local government bodies
    2. The 64th Constitutional amendment successfully gave the constitutional status to Panchayat Raj system whereas 73ed and 74th amendments added separate schedules for the same

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
  4. 4. Question

    With reference to reservation in Panchayats, consider the following statements:

    1. At present, the Constitution has been amended to provide fifty percent reservation for women in panchayats at all levels
    2. Reservations apply not merely to ordinary members in Panchayats but also to the positions of Chairpersons or ‘Adhyakshas‘ at all the three levels

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
  5. 5. Question

    Who is responsible for conducting elections to the Panchayati Raj institutions?

    • a) The Chief Election Commissioner of India
    • b) State Election Commissioner
    • c) Department of Panchayat Raj of State Government
    • d) A Chosen officer by the Election Commission of India
    Incorrect
    Solution: b)

    NCERT Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 8

  6. 6. Question

    The State Finance Commission is constituted by

    • a) The Governor of State
    • b) The President of India
    • c) The State Legislature
    • d) The Finance Commission of India
    Incorrect
    Solution: a)

    NCERT Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 8

    http://fincomindia.nic.in/ShowContentOne.aspx?id=16&Section=1

  7. 7. Question

    With reference to State Financial Commissions, consider the following statements:

    1. They are constitutional bodies
    2. They are constituted to review and revise the financial position of panchayat raj institutions and urban local governments
    3. They are quasi-judicial bodies

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • b) 1 and 3 Only
    • d) All
  8. 8. Question

    Consider the following statements:

    1. In the Loksabha, even if only 300 members are present at the time of voting, the amendment bill must get the support of 273 out of them
    2. The President has powers to send an amendment bill back for reconsideration

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • a) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: a)

    NCERT Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 9

  9. 9. Question

    The President of India is elected by members of electoral college NOT consisting of

    1. The elected members of Rajya Sabha
    2. The elected members of Lok Sabha
    3. The nominated members of Lok Sabha
    4. The elected members of Legislative Assemblies of States
    5. The elected members of State Legislative Councils

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1,2 and 5 Only
    • b) 3 and 5 Only
    • b) 3 Only
    • b) 5 Only
    Incorrect
    Solution: b)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 18, President

  10. 10. Question

    Total value of vote of each MLA is calculated while electing the President of India. Which of the following states has the least value of vote of each such MLA from its legislature?

    • a) Goa
    • b) Arunachal Pradesh
    • c) Sikkim
    • d) Mizoram
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 18, President

    https://en.wikipedia.org/wiki/Electoral_College_(India)

  11. 11. Question

    Consider the following statements:

    1. The impeachment of the President is a quasi-judicial procedure in the Parliament
    2. The President of India cannot be impeached if it is found that he is employing a 13 year old boy as a servant

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: a)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 18, President

    Second statement violates the Constitution; hence, theoretically impeachment procedure can be initiated against the President.

  12. 12. Question

    Consider the following statements:

    1. The President can promulgate an ordinance when only one house is in session
    2. An ordinance made when both the houses are in session is void

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 18, President

  13. 13. Question

    Consider the following statements:

    1. The Governor of a State can pardon sentences inflicted by court martial
    2. The exercise of pardoning power by the President is not subject to judicial review under any circumstances

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 18, President

  14. 14. Question

    Which of the following Presidents of India did not serve as Vice – President of India before assuming their office?

    1. Giani Zail Singh
    2. Fakruddin Ali Ahmed
    3. Zakir Hussain
    4. V.Giri

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 1, 2 and 3 Only
    • c) 2,3 and 4
    • d) 1 and 2 Only
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 18 & 19

  15. 15. Question

    To be eligible for election as Vice-President, a person should fulfill which of the following conditions?

    1. He should have completed 30 years of age
    2. He should be qualified for election as a member of the Rajya Sabha
    3. He should not be currently holding the office of Governor of any state

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All

    Solution: b)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 19

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s