Indian Polity 03

Descriptive Questions

Please CLICK on the Questions to Answer Them

What are the demands raised by States in their quest for greater autonomy? Critically discuss some of the measures taken by the union government in recent years to fulfill these demands. (200 Words)

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 7

How is judicial activism related to the protection of fundamental rights? Has it helped in expanding the scope of fundamental rights? Discuss. (200 Words)

NCERT – Class XI, Indian Constitution at Work, Chapters 6

  1. 1. Question

    Consider the following statements:

    1. The Preamble to India’s constitution has never been amended by the Parliament
    2. The Preamble is part of the basic structure of the Indian constitution

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 4

  2. 2. Question

    With reference to the Government of India Act 1858, consider the following statements:

    1. This Act brought an end to the rule of East India Company in India
    2. It had a provision for the creation of an Indian Civil Service under the control of the Secretary of State
    3. This Act created a post of Secretary of State who was empowered to appoint a Governor-General and the Governors of the Presidencies

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 1 Only
    • c) 1 and 3 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: a)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 1

    https://en.wikipedia.org/wiki/Government_of_India_Act_1858

  3. 3. Question

    Consider the following statements:

    1. The Constitution provides that the salaries and allowances of the judges are not subjected to the approval of the legislature
    2. Parliament cannot discuss the conduct of the judges except when the proceeding to remove a judge is being carried out

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    NCERT, Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 6

  4. 4. Question

    Consider the following statements:

    1. This act made a beginning of representative institutions by associating Indians with the law-making process
    2. This act initiated the process of decentralization by restoring legislative powers to the Bombay and Madras Presidencies

    Which of the following Acts brought above changes in British India?

    • a) The Indian Councils Act 1861
    • a) The Indian Councils Act 1892
    • a) The Indian Councils Act 1909
    • d) Government of India Act 1858
    Incorrect
    Solution: a)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 1

    https://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Councils_Act_1861

  5. 5. Question

    With reference to the Supreme Court of India, consider the following statements:

    1. Its decisions are binding on all courts
    2. It cannot transfer Judges of High Courts
    3. It can move cases from any court to itself
    4. It cannot transfer cases from one High Court to another

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 and 3 Only
    • b) 1, 2 and 3 Only
    • c) 2,3 and 4 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: a)

    NCERT, Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 6

  6. 6. Question

    Settling disputes between Union and States and amongst States by the Supreme Court of India is its

    • a) Appellate Jurisdiction
    • b) Original Jurisdiction
    • c) Advisory Jurisdiction
    • d) Special power
    Incorrect
    Solution: b)

    NCERT, Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 6

  7. 7. Question

    The Supreme Court can declare a law as unconstitutional and therefore non-operational if this law infringes one’s fundamental rights. This step by the Supreme Court can be called as

    • a) Judicial Overreach
    • b) Judicial Activism
    • c) Judicial Review
    • d) Judicial Restraint
    Incorrect
    Solution: c)

    NCERT, Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 6

  8. 8. Question

    With reference to the interim government of 1946, consider the following statements:

    1. The members of the interim government were members of the Viceroy’s Executive Council
    2. Jawaharlal Nehru was the Vice-President of this Council whereas the Viceroy was its President and Head
    3. Dr Rajendra Prasad was made Food and Agriculture minister in this government

    Which of the above statements is/are INCORRECT?

    • a) 1 and 2 Only
    • b) 3 Only
    • c) 2 Only
    • d) None
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 1

  9. 9. Question

    Which of the following provisions of the constitution of India reveal its secular character?

    1. Article 15
    2. Preamble
    3. Article 44
    4. Article 14

    Choose the correct answer using the codes below:

    • a) 1,2 and 3 Only
    • b) 2 and 3 Only
    • c) 1, 2 and 4 Only
    • d) All
    Incorrect
    Solution: d)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 3

  10. 10. Question

    Provisions relating to the disqualification of members of state legislatures on the ground of defection is included in the

    • a) Ninth Schedule
    • b) Tenth Schedule
    • c) Fourth Schedule
    • d) Sixth Schedule
    Incorrect
    Solution: b)

    Laxmikanth, Indian Polity Chapter – 3

  11. 11. Question

    Who can legislate on cyber law in India?

    • a) Union legislature
    • b) State legislature
    • c) Both Union and State legislature
    • d) The Rajyasabha
    Incorrect
    Solution: a)

    NCERT, Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 7

    As it comes under Residuary Powers, only union legislature can legislate on it

  12. 12. Question

    Consider the following statements:

    1. The state emergency imposed under the Article – 356 can last for a maximum period of three years with repeated parliamentary approval
    2. During state emergency under Article – 356, the President can take over the entire work of the executive, and the Governor administers the state in the name of the President

    Which of the above statements is/are correct?

    • a) 1 Only
    • b) 2 Only
    • c) Both
    • d) None
    Incorrect
    Solution: c)

    NCERT, Class XI, Indian Constitution at Work, Chapter – 7

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s